De succesfactor van Live Shopping: de verbinding tussen community en beleving.

Wat is Live-Shopping in E-Commerce precies? En loont het zich überhaupt?

De succesfactor van Live Shopping: de verbinding tussen community en beleving.

Velen van jullie weten dat e-commerce al verweven is met sociale mediaplatforms – dit wordt Social Commerce genoemd. Hierbij spelen bijvoorbeeld influencers een zeer winstgevende rol, omdat zij fungeren als een verbindingspunt van bijvoorbeeld Instagram naar een Amazon PDP.

Door onze Live Shopping Academy redactie gelezen op:

Link naar het originele artikel https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7189495924530774018/

Timo Daedrich

der neue Trend Live Shopping door onze Live Shopping Academy redactie gelezen.
De succesfactor van Live Shopping: de verbinding tussen community en beleving.

Vandaag gaat het over een ander model binnen Social Commerce:

De succesfactor van Live Shopping: de verbinding tussen community en beleving.

Live Shopping, waarbij kijkers directe aankopen kunnen doen tijdens thematische shows. Hiervoor worden sociale mediaplatforms zoals TikTok of Instagram gebruikt om producten te verkopen.

Misschien heb je al eens livestream shoppers gezien op Chinese platforms zoals Douyin, die hier producten in een razendsnel tempo verkopen terwijl ze de producten kort voor de camera houden en de prijs noemen. De interactie tussen handel, merken, influencers en kijkers verloopt via een live chat, bijvoorbeeld met chatbots. De succesfactor van Live Shopping: de verbinding tussen community en beleving.

→ Kosten versus Opbrengst.

Naast opslag- en voorbereidingskosten zijn een smartphone en een goede microfoon in principe voldoende. Maar omdat er meestal op meerdere platforms wordt gestreamd, komen er kosten bij, zoals voor een livestream mixer. Belangrijker is echter het transmissieplatform. Momenteel zijn er in Duitsland maar weinig gratis opties, dus worden platforms zoals LiSA of Bambuser vaak gebruikt. Deze hanteren kosten afhankelijk van het model, onder andere op basis van commissie (ongeveer 5% tot 15%).

De opbrengst is cruciaal: Live Shopping verhoogt de klantenbinding, conversieratio’s, websitebezoeken en verlaagt retourpercentages. Maar dat is nog niet alles: naast directe omzet zijn er nog andere voordelen, zoals de mogelijkheid om producten te cureren en een band tussen merk en klanten te creëren.

De Chinese markt voor livestream shopping behaalde vorig jaar een omzet van naar schatting 450 miljard euro. Ondanks het verbod op bepaalde vormen van livestreaming blijft de markt enorm, en livestream shopping is een belangrijke of aanvullende inkomstenbron voor veel influencers in China.

→ Zijn er concrete gevallen bij ons in Duitsland?

Ja, bijvoorbeeld OTTO (inclusief OTTO Market). Met tot wel 60.000 kijkers per uitzending en goede directe omzetten (volgens merken die dit hebben uitgeprobeerd) mag het resultaat er zijn. Ook bedrijven als Douglas, Bonprix, dm en Lidl hebben succesvolle live shopping cases opgezet.

Mijn conclusie: Live Shopping kan interessant zijn voor bepaalde gevallen – met name bij grote merken en speciale acties zoals productlanceringen, releases van limited editions, grote sale-evenementen, enz. In het algemeen zie ik het echter niet als zinvol voor alle bedrijven. Men moet nauwkeurig plannen welke doelen worden nagestreefd, welke investering nodig is en of de doelstellingen tegen een aanvaardbare prijs-kwaliteitsverhouding kunnen worden bereikt.

Wat is jouw mening over Live Shopping?

Wilt u meer weten over Live Shopping en de presentatietrainingen die wij aanbieden voor o.a. influencers | UGC creators | Webshop eigenaren bezoek dan onze website LiveShopping.Academy

  • likesupportinsightful29
Deel je liefde

Nieuwsbrief updates

Vul hieronder je e-mailadres in om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief